当前位置:首页>>项目>>浪空间-- 鳞见设计
  • 浪空间-- 鳞见设计

    发布日期:2022年09月22日
    关注度:611
    浪空间-- 鳞见设计
    • 项目名称

      KEYMEN(凯门)男装定制店
    • 类别

      临街店铺改造
    • 地址

      中国大连,东港东方水城
    • 设计时间

      2022年1月~2月
    • 施工时间

      2022年3月~7月
    • 建筑面积

      390平米
    • 设计团队

    • 主创设计师

      赵洋
    • 设计团队成员

      任辉、段玲、张鹏、马思彤、李明宣
    • 软装设计团队

      玲和步尧空间设计工作室
    • 联合设计团队

      大好建筑设计工作室
    • 联系邮箱

      linjiandesign@foxmail.com
    • 网站

      www.linjiandesign.com
    • 摄影

    • 委托方

      大杨集团
    • 主材料

      烤漆钢板、拼花石材、水磨石、天然石材、布艺、木饰面、艺术漆

    浪空间项目是位于大连市中山区东方水城中的一处男装定制店,是KEYMEN凯门定制的第三家店。
    大连三面环海,项目又位于海边的东方水城中,加上委托方更年轻化的定位,设计师认为,它应该是“时代的后浪”、“更浪的生活态度”、“海滨的浪花”的感受集合,于是取了“浪”字作为空间设计的概念。
    浪空间,谁”浪”谁来。
    The project is a men"s custom shop located in Oriental Water City, Zhongshan District, Dalian. It is the third shop of KEYMEN. The client hopes it will be a “younger” custom shop.

    Dalian is a city surrounded by the sea on three sides. The project is located in the Oriental Water City on the seashore. With a younger orientation, we take the word "waving" as the concept of space design. It should be a collection of "Youth Of Rising Waves", "Uninhibited Attitude Of Life" and "The Waves On The Seashore". Waving Space, whoever "waving" comes.


    空间的基础是欧式风格建筑外形、钢筋混凝土框架结构的室内空间、拱形高窗,室内空高能搭建二层,店铺入口在建筑入口内的室内门口,窗子都临街而入口不临街,外立面的要求是不能改变原有建筑的风格效果。
    The basic conditions of the space are: European style architectural appearance, indoor space of reinforced concrete frame structure, arched high windows. It has the height of building two floors indoors, the entrance of the shop is inside by the building entrance, and the windows are all facing the street, but the entrance is not. The requirements of the external facade is that we cannot change the style effect of the 900 building.

    ▼外立面 Facade


    ▼入口空间 Entrance


    设计师首先将空间分为两大部分:前厅空间部分和综合使用空间部分。前厅空间以展示为主,没有太多让人停留的功能,所以设计师保留了挑空,主要体现空间概念感受。用“浪”形渐变色钢板作为服装产品展示的背景和与后面空间衔接的隔断,希望它能呈现“浪”与空间的缠绕、对比、相称的交互关系。钢板的下半部分直接衬托服装产品,设计师把它做成浅色,以便更突出产品。地面的拼花和灯带也是“浪”,与钢板呼应且互相强化,让这些“浪”在空间中感觉能动起来。

    We first divide the space into two parts: the front hall and the comprehensive space. The front hall space is mainly for display, and there are not too many functions for people to stay, so we will first leave it empty up and mainly display the concept of space. We use the "waving" shape gradually changing paint steel plate as the background of clothing product and the partition connecting with the space behind. We hope it can show the winding, contrast and proportionate relationship between "waving" and space. The lower part of the steel plate directly sets off the clothing products, so we make it light color, which can more highlight the products. The ground mosaic and light belt are also "waving". We hope that they can echo and reinforce each other with the steel plate, so that the "waving" can “move”.

    ▼“浪”的立面 Facade of ‘Wave’


    ▼前厅空间 The Front Hall


    ▼室内入口 Indoor Entrance


    设计师在“浪”形钢板上开了些门洞,有的作为空间之间的动线口,有的则是橱窗的入口。设计师希望这种关系能时不时给观者一些惊喜,从不同角度看空间都有不同层次的“浪”。

    We opened some door openings in the "waving" shaped steel plate, some of them were doors, and some were display window entrances. We hope that this relationship can surprise the viewer sometimes, and there are different levels of "waving" from different perspectives.

    ▼橱窗入口 Display Window Entrance


    ▼钢板门洞 Steel Plate Door Opening


    在“浪”形隔断背后有一个长形空间,它衔接了前厅空间和各个综合使用空间,这里被设计为一个艺术走廊,一些当地合作艺术家的作品可以定期在这里展示。

    Behind the "waving" shaped partition, there is a long shaped corridor, which connects the front hall and various comprehensive spaces. We regard this as an Art Corridor, and the works of some local cooperative artists can be displayed here regularly.

    ▼艺术走廊 Art Corridor


    艺术走廊连接了前厅空间和楼梯空间、男装定制空间、女装定制空间。二楼是综合洽谈区和修改室。楼梯空间附近被设计师放置了较多的储物空间,让这里方便、实用,与此同时也为不同的空间打造了些趣味;楼梯扶手的起始处做了一个圆形的弯折,一方面作为“浪”的延申,另一方面也使这个横平竖直的楼梯口有了一抹温柔的氛围。

    The Art Corridor connects the front hall and staircase area, men"s custom area and women"s custom area. The second floor includes the talking area and the revision room. We put more storage space near the stair space to make it convenient, at the same time, we also hope that there are more interesting points everywhere. So we made a round bend at the beginning of the stair handrail. On the one hand, this is the extension of "waving". On the other hand, we hope that it can make the square staircase a little bit more gentle.

    ▼楼梯空间 Stairs


    ▼楼梯空间 Stairs


    ▼女装定制空间 Women"s Custom Area


    定制空间是使用者停留的地方,消费者和服务方在这里进行具体的沟通和量体,所以这里需要方便、明亮、宽敞,设计师除了将一些“浪”形元素延申到部分细节中以外,基本都是在做简洁实用的处理。

    Custom area is the place where people stay, where consumers and service providers conduct specific communication and measurement, so it should be convenient, bright and spacious. In addition to extending some "waving" shaped elements to some details, we are basically doing simple and practical spatial processing.

    ▼女装定制空间 Women"s Custom Area


    ▼女装定制空间 Women"s Custom Area


    ▼空间细节 Details


    男装定制空间是KEYMEN凯门定制的主体,设计师把带有挑空的更大的空间做为了男装定制空间。尽可能的把更多的定制细节更直观的展示出来,让人处在空间中能对定制的细节一目了然。同时,设计师还为细节展示专门设计了中岛展示柜,希望它更通透、更轻盈、更突出展示品。

    Men"s customization is the main part of KEYMEN, so we use the larger space as men"s custom area. We"ve tried to show more customized details more intuitively, so that people can see the customized details at a glance in the room. We also specially designed some display cabinets for detail display. We hope they are more transparent, lighter and more highlighting the products.

    ▼男装定制空间 Men"s Custom Area


    ▼男装定制空间 Men"s Custom Area


    ▼男装定制空间 Men"s Custom Area


    二层面积不大,以洽谈区、修改区、储藏功能为主,设计师希望它除了实用功能外也能和一层有一些有趣的互动。

    The area of the second floor is not large, mainly including negotiation area, modification area and storage. We hope that in addition to its practical functions, it can also have some interesting interactions with the first floor.

    ▼楼梯空间 Stairs


    ▼空间细节 Details


    ▼洽谈区 Talking Area


    除了男装区,各个区域都设计了一些大小不同的展示柜,像是“浪”空间中的小浪花,晶莹剔透,点缀空间并且方便实用。

    In addition to the men"s custom area, we have designed the display cabinets of different sizes in various areas. We hope that they can be like small sprays in the "waving" space, crystal clear, embellish the space and be convenient and practical.

    ▼空间细节 Details


    ▼空间细节 Details


    ▼室外细节 Outdoor Details

    版权声明:本文内容和图片未经搜建筑授权禁止转载。

条评论
评论
查看更多评论

关于项目