当前位置:首页>>项目>>新中式校园| 创新设计:54个班,可提供2520个学位,兼顾规模效率和个性的建设模式

新中式校园| 创新设计:54个班,可提供2520个学位,兼顾规模效率和个性的建设模式

发布日期:2022年08月13日 关注度:11637
新中式校园| 创新设计:54个班,可提供2520个学位,兼顾规模效率和个性的建设模式
  • 业主

    深圳实验光明学校
  • 地址

    深圳市光明区碧眼路与牛山路交叉口
  • 设计时间

    2019.01-2019.07
  • 竣工时间

    2021.06
  • 建设单位

    深圳市光明区建筑工务署
  • 代建单位

  • 设计单位

  • 主持建筑师

    吴诗杰
  • 建筑方案设计团队

    邹春霞、张煜、强毅、张露、刘洋
  • 施工图设计团队

  • 项目负责人

    廖建民
  • 项目经理

    陈语嫣
  • 建筑专业

    陈语嫣、樊晓文、魏阳、张杨波、张敬伟、陈琳、付豪
  • 结构专业

    徐钢、刘廷、何婉糠、罗伟业
  • 景观专业

    鲍志鹏、侯睿、褚会佳、赖文跃
  • 给排水专业

    黄惠萍、廖建松
  • 电气专业

    杨斌、戴文杰、陈丹萍、卢源锋、黄聪、刘婷
  • 暖通专业

    丁剑
  • 室内专业

    邹芸
  • 绿建专业

    刘彩华
  • BIM设计

    李响、刁文鑫、刘峰、杨超
  • 摄影

    陈冠宏、吴诗杰、UK-Studio、流年蒸汽摄影


△风雨操场视角,Wind and rain playground vision ©UK-Studio


△校园整体鸟瞰,A bird"s-eye view of the school ©深圳市同济人建筑设计有限公司


1、项目背景|PROJECT OVERVIEW

深圳实验光明学校,是光明区引入深圳实验教育集团的顶尖办学资源,并倾力打造的第一所寄宿式九年一贯制学校,具有较高的社会关注度。学校办学规模为54班,可提供2520个学位。因与深圳实验光明高中部距离接近,校方希望能够将其打造成与高中部整体风格相呼应的中小学校园。

Shenzhen Experimental Guangming School is the first nine-year boarding school built by Guangming District, which introduced the top school resources of Shenzhen Experimental Education Group, and wins a high degree of social attention. The school has 54 classes and 2,520 degrees. Due to the proximity to Shenzhen Experimental Guangming High School, the school hopes to create a primary and secondary school that echoes the overall style of the high school.



△校园夜景,Night view ©UK-Studio

2、垂直校园|DESIGN CONCEPT

高密度是众多深圳校园建设过程中一个无法回避的问题,场地紧张与功能集中之间的矛盾是我们面临的首要挑战。突破性的高容积率数字意味着校园必须寻求垂直维度的向上扩张和向下渗透,探索一种兼顾规模效率和个性发展需求的学校建设模式,以实现校园空间的多样性与利用的高效性。

High density is an unavoidable problem in the construction of many schools in shenzhen. The contradiction between site tension and functional concentration is the primary challenge we face. The breakthrough of high floor area ratio number means that the school must seek vertical expansion and downward penetration.Achieving the diversity of campus space and the efficiency of use needs to explore a school construction model that takes into account the needs of scale efficiency and individual development.


△方案生成,Scheme creation ©深圳市同济人建筑设计有限公司

2.1、空间构成-功能的划分与合并|Spatial Composition - division and merger of functions

由于地块东侧牛山路道路等级较高,为了避免噪音对教学的干扰,运动区靠近场地东侧布置,教学区则布置于场地西侧。考虑到九年制学生个体年龄阶段差异较大,设计将中学和小学划分为两个独立的组团,便于分开管理。图书馆、体育馆、合班教室等公共教学空间则布置在首层,为学生创造了多元且便捷的学习活动场所。 师生宿舍、行政办公等后勤辅助功能被整合为一栋高层综合建筑,释放出更多的庭院空间,提高孩子与自然接触的可能性。

Since the road grade of Niushan Road on the east side of the plot is high, in order to avoid noise interference to teaching, the sports area is arranged near the east side of the site, and the teaching area is arranged on the west side of the site. Considering the great differences in the age stages of students in the

nine-year compulsory education system, the design divides the middle school and the primary school into two independent groups, which are convenient for separate management. Public teaching spaces such as the library, gymnasium, and shared classrooms are arranged on the first floor, creating a diverse and convenient learning activity place for students. Logistical auxiliary functions such as dormitories and administrative offices are integrated into a high-rise complex, releasing more courtyard space and improving the possibility of children"s contact with nature.


△功能分析,Functional analysis ©深圳市同济人建筑设计有限公司


△东侧航拍视角,East side aerial view ©深圳市同济人建筑设计有限公司


△宿舍、教师办公综合楼,Dormitory, teachers" office complex ©陈冠宏


2.2、立体交通-平行双轴,动线交织|Three-dimensional traffic - parallel dual axis and interweaving moving lines

设计通过一条联系中小学组团的“学习主轴”和一条串联体育馆、报告厅、图书馆、艺术走廊和教学区域的“共享长廊”将校园组合成一个完整的载体。同时在连廊不同的标高位置设置多尺度的架空平台,依靠“双主轴”形成高效共享、互联互通的垂直交通动线,最终交织成独特的校园漫游体系。平行双轴是对校园非正式型的公共空间的再定义,也是对正式型学习空间的一种延伸与升华,为师生的教学、社交、游戏等活动创造更多可能。

School becomes a complete carrier by designing a "learning axis" connecting primary and middle school groups and a "shared corridor" connecting gymnasiums, lecture halls, libraries, art corridors and teaching areas. At the same time, multi-scale overhead platforms are set up at different elevations of the corridor, relying on the "dual main axis" to form an efficient sharing,

interconnected vertical traffic line, and finally intertwined into a unique school roaming system. The parallel double axis is a redefinition of the informal public space on school, as well as an extension and sublimation of the formal learning space, creating more possibilities for teachers and students to teach, socialize, play and other activities.


△立体交通分析,Three-dimensional traffic analysis ©深圳市同济人建筑设计有限公司


△共享长廊,Shared corridor ©陈冠宏


△共享长廊的光影变化,Light and shadow changes in the shared corridor ©陈冠宏


2.3、架空运动场-充分利用运动场下的公共区域|Overhead Sports Fields - make the most of the common areas under the sports fields

为了挖掘校园更多的使用空间,我们将运动场地抬至二层,架空运动场可以容纳200米操场和4个篮球场的活动使用,能满足学生日常大型集会需求。在运动场下方则设置一个小型室内体育馆和报告厅。同时充分利用首层其他空间和负一层高效的柱网平面布置架空社会停车库和教师停车库,可以最大程度解决“停车难”的现实问题。

In order to tap more space of school for use , we raised the sports field to the second floor. The overhead sports field can accommodate the 200-meter playground and 4 basketball courts for activities, which can meet the needs of students for large-scale daily gatherings. Below the sports field is a small indoor gymnasium and lecture hall. At the same time, we make full use of the other spaces on the first floor and the efficient column network layout on the negative floor to arrange overhead social parking garages and teachers" parking garages, which can solve the practical problem of "difficult parking" to the greatest extent.



△场地空间剖面,Site space Section ©深圳市同济人建筑设计有限公司


△场地空间剖面,Site space Section ©深圳市同济人建筑设计有限公司

2.4、空间渗透-向下开发地下空间|Space Penetration - downward development of underground space

结合下沉庭院,将社团活动室、食堂等噪音敏感度低的辅助用房调整至地下一层,通过景观植被营造通风采光的地下空间,增加老师学生日常活动的舒适性。在传统200m风雨操场的基础上,我们还在负一层为孩子们努力开发了更多样的运动设施,包括乒乓球场、60m跑道、室内篮球场馆,可以让更多的学生参与到运动中来。

Combined with the sunken courtyard, the auxiliary rooms with low noise sensitivity, such as the club activity room and the canteen, are adjusted to the negative floor, and a ventilated and lighted underground space is created through landscape vegetation to increase the comfort of teachers and students in their daily activities. On the basis of the traditional 200m wind and rain playground, we have also worked hard to develop more sports facilities for children on the negative floor, including table tennis courts, 60m running track, and indoor basketball venues, which can allow more students to participate in sports.


△负一层功能流线剖切分析,Analysis of the functional streamline of the negative layer ©深圳市同济人建筑设计有限公司


2.5、天空农场-趣味空间的向上延伸|Sky Farm - the upward extension of interesting space

设计将运动功能植入屋顶空间,通过一条100米趣味性跑道将教学楼屋面进行串联。屋面景观引入丰富的种植系统,打造可作为学生劳动实践的天空农场。孩子们在屋面除既可以尽情奔跑,也可以体验种植劳作的快乐。

The design implants the sports function into the roof space, and connects the roofs of the teaching building through a 100-meter interesting runway. Roof landscape introduces a rich planting system to create a sky farm that can be used as a labor practice for students. Children can not only run freely on the roof, but also experience the joy of planting and labor.



△屋顶天空农场,Rooftop sky farm ©深圳市同济人建筑设计有限公司


△屋顶天空农场,Rooftop sky farm ©深圳市同济人建筑设计有限公司

3、活力校园|DESIGN CONCEPT


高密度与标准化的现代校园是城市建设的需要,但是孩子们却不应被规范模板束缚住他们向往自然的灵魂。我们希望从关注学生的身心需求的角度出发,力所能及地去创造一些留给孩子们的充满活力与趣味的空间场所。

High-density and standardized modern schools are the needs of urban construction, but the souls of children who yearn for nature should not be bound by normative templates . We hope that from the perspective of paying attention to the physical and mental needs of students to do our best to create some dynamic and interesting spaces for children.

3.1、架空的首层空间|Overhead first floor space

校园主要教学用房被布置在二层及二层以上,将首层的空间尽可能地释放出来,为校园“礼仪式入口“体验的进一步丰富留出了足够空间。而深圳夏季炎炎,架空层空间阴凉通风,将是孩子们日常最主要的活动场所。

The main teaching rooms of the school are arranged on the second floor and above, freeing up the space on the first floor as much as possible, leaving enough space for the further enrichment of the school "ceremonial entrance" experience. While Shenzhen is hot in summer, the overhead space is cool and ventilated, which will be the most important place for children"s daily activities.

3.2、开放的露天庭院|Open-air courtyard

为了让孩子们在学校能有更多的机会接触自然,主要教学建筑采用平行错动的书院布局形式,使建筑自然围合成三个开放的内庭院。小学庭院通过与室外景观楼梯结合,师生们可在这里讨论、集会,营造一种轻松、自由的校园氛围。庭院根据中小学教学区精心设计了不同的风格,增加孩子活动的丰富性。

In order to allow children to have more opportunities to contact nature in the school, the main teaching building adopts the parallel and staggered academies layout, so that the building is naturally enclosed into three open inner courtyards. The courtyard of the primary school is combined with the outdoor landscape stairs, where teachers and students can discuss and assemble, creating a relaxed and free campus atmosphere. The courtyards are carefully designed in different styles according to the teaching areas of primary and secondary schools to increase the richness of children"s activities.



△庭院场地剖面,Courtyard Site Section ©深圳市同济人建筑设计有限公司


△首层庭院空间,First floor courtyard space ©流年蒸汽摄影 


△负一层庭院空间,negative floor courtyard space  ©流年蒸汽摄影


△负一层庭院空间,negative floor floor courtyard space ©流年蒸汽摄影


△负一层庭院空间,negative floor courtyard space ©UK-Studio


△负一层庭院空间,negative floor courtyard space ©陈冠宏

3.3、多层级的活动平台|Multi-level activity platform

我们在教学区的不同标高空间,打造多尺度的非正式社交活动空间。通过高效的立体垂直交通动线,学生可以在短暂的课间活动时间迅速到达室外空间游戏玩耍。

We create multi-scale informal social activity spaces in different elevation spaces in the teaching area. Through efficient three-dimensional vertical circulation, students can quickly reach the outdoor space to play games in the break.



△多层级的社交活动平台,Multi-level social activity platform ©UK-Studio


△多层级的社交活动平台,Multi-level social activity platform ©陈冠宏

3.4、多元的室内色彩系统|Diverse interior color system

基于对传统教学场所的重新思考,我们希望使用多元化的色彩系统来点亮整个校园空间。多元化的色彩不仅可以很好的界定不同的公共空间范围,为空间增添一份趣味性;还能调节学生的心理情绪,促进青少年健康成长。

我们主要选用了蓝、绿、橙、木色四种低饱和度色系来装饰校园的室内空间。蓝色是深圳实验教育集团的代表色,所以在校园的很多位置都有体现。例如负一层和风雨操场的地面,我们都使用了“实验蓝”去装点。富有生命力的橙色主要被用于体育运动场所。清新的绿色则被局部运用于教学区的走廊。木色带有回归自然的质朴与宁静非常适合搭配图书馆的空间氛围。

Based on the rethinking of traditional teaching places, we hope to use a diverse color system to light up the entire school space. Diversified colors can not only define the scope of different public spaces and add interest to the space, but alsoregulate the psychological emotions of students and promote their healthy growth.

We mainly selected four low-saturation colors of blue, green, orange and wood to decorate the interior space of the school. Blue is the representative color of Shenzhen Experimental Education Group, so we use "experimental blue" to decorate many places in the school, such as the ground of the negative floor and the wind and rain playground. Vibrant orange is mainly used in sports venues. Fresh green is partially applied to the corridors of the teaching area. The wood color with the simplicity and tranquility of returning to nature is very suitable for the space atmosphere of the library.



△负一层室内跑道,Negative floor indoor runway ©陈冠宏


△负一层体育馆,Negative floor gymnasium  ©陈冠宏


△首层室内走廊空间,First floor indoor corridor space ©陈冠宏


△二层室内走廊空间,Fecond floor Indoor corridor space ©UK-Studio


△图书馆室内空间,Library interior space ©陈冠宏

4、韵味校园-创新中式风格的尝试|CHARMING SCHOOL - an attempt to innovate Chinese style

项目地处光明区核心地段,社会关注度极高,我们既需要使用一种令人印象深刻的风格将校园打造为一张精彩的城市名片,也要保证与一路之隔的深圳实验光明高中部浓郁的中式风格相协调统一,所以立面设计在探索教育建筑的国风审美方面做了一次大胆的尝试,这是一次属于新中式校园建筑的重要创新实践。

The project is located in the core area of Guangming District whose social attention is very high. We not only need to use an impressive style to make the school a wonderful city business card, but also guarantee to be coordinated and unified with the strong Chinese style of Shenzhen Experimental Guangming High School. so the elevation design has made a bold attempt to explore the national style aesthetic of educational buildings, which is an important innovative practice belonging to the new Chinese-style school building.



△国风式校园主入口,National style school main entrance ©陈冠宏


△国风式校园主入口,National style school main entrance ©陈冠宏


△国风式校园主入口,National style school main ©UK-Studio


我们从国画中江南民居的坡屋顶中获得灵感,水墨风的大小房屋脊线条此起彼伏,仿若山林,写意中又透出一股澎湃的动势。因此设计将这种聚落式建筑立面形态运用于“共享长廊”动态连续的造型之中。教学楼屋面没有采用传统中式建筑中砖瓦坡屋顶的做法,而是巧妙的利用女儿墙高度的起翘呈现出“屋顶”的起伏动态,既将屋面空间完整的保留给学生进行教学活动,又极好地展现出了校园的特色风采。

We get inspiration from the sloping roofs of Jiangnan dwellings in traditional Chinese painting. The ridge lines of the houses in ink style rise and fall one after another that like mountains and forests which is surging momentum in freehand brushwork. Therefore, the design applies this settlement-style building elevation form to the dynamic and continuous shape of the "shared corridor". The roof of the teaching building does not adopt the sloping roof of bricks and tiles in traditional Chinese buildings, but cleverly uses the height of the roof parapet to show the undulating dynamics of the "roof", which not only completely reserves the roof space for students to conduct teaching activities, but also shows the unique style of the school very well.



△江南传统民居,Jiangnan traditional houses ©吴冠中


△传统水墨画,Traditional ink painting ©吴冠中


△共享长廊折线屋顶,Shared corridor polyline roof ©UK-Studio

5、立面表情|DESIGN FACADE

我们希望校园立面能通过一种简单、高效的竖向构件语汇,强化沿街立面空间秩序,营造建筑的韵律美。教学楼采用传统民居中最常用的白色、灰色、木色的中式基调,以两层为一个视觉界面,打造统一中富含变化的竖格窗户体系,既美化了空调机位的设置也兼顾了教室遮阳的功能,跳跃的木色格栅更是给整洁的装配式设计平添一抹灵动活泼。

而在一些大型公共场所,如体育馆、图书馆、楼梯间的立面设计,大胆地使用了以蓝、黄、白色为主的撞色格栅,鲜亮活泼的色彩一反中式的沉稳庄重,凸显中小学的文化特征,达到现代与传统和谐统一的效果。

We hope that the school elevation can strengthen the spatial order of the elevation along the street and create the rhythmic beauty of the building through a simple and efficient vertical component vocabulary. The teaching building adopts white, gray and wood Chinese style which are the most commonly used in traditional houses, using two floors as a visual interface to create a unified vertical grid window system that is rich in changes, which not only beautifies the setting of air-conditioning seats, but also takes into account the function of classroom shading. Jumping wooden grid add a touch of liveliness to the neat assembly design.

In the elevation design of some large public places, such as gymnasiums, libraries, and stairwells,we boldly uses contrasting grids dominated by blue, yellow, and white. The cultural characteristics of primary and secondary school achieve the effect of harmony and unity between modern and traditional.



△模块化、标准化的竖格立面,Modular, standardized vertical lattice elevation ©陈冠宏


△竖格立面和彩色格栅的和谐统一,Harmonious unity of vertical lattice elevations and coloured grids  ©陈冠宏


△竖格窗户体系墙身大样,Vertical lattice window system wal ©深圳市同济人建筑设计有限公司

△鲜亮活泼的彩色格栅,Bright and lively colored grids ©陈冠宏

6、结语|CONCLUSION

在追求民族自信,讲究文化自觉的大趋势下,中式风格的现代演绎为校园建筑空间的塑造提供了新的可能,对教学空间的充分挖掘与适当留白也为师生提供更多的空间启发潜力。深圳实验光明学校项目是基于教育模式发展与学生需求,针对新中式校园风格营造的一次全新探索与实践。

Under the general trend of pursuing national self-confidence and paying attention to cultural consciousness, the modern interpretation of Chinese style provides new possibilities for the shaping of school architectural space, and the full excavation of teaching space and appropriate blank space also provide more space inspiration for teachers and students potential. The Shenzhen Experimental Guangming School project is a brand-new exploration and practice based on the development of the educational model and the needs of students, aiming at the creation of the new Chinese style schools.

版权声明:本文内容和图片未经搜建筑授权禁止转载。

条评论
评论
查看更多评论

关于项目